Ікру запропонували позначати хімічними мітками

Ікру запропонували позначати хімічними мітками

Щоб зберегти популяцію осетрів, необхідно побороти контрабандний вилов риби на ікру. Але до тих пір, поки "лівий" товар продається і купується, цього не станеться. Щоб розпізнати справжню вирощену на фермі ікру, Свен Вюрц (Sven Würtz) з німецького Інституту екології водойм і рибальства пропонує використовувати особливі мітки.

Перш ніж розповісти про те, як можна було б створити і використовувати безпечні мітки, пояснимо, що дасть нова технологія. Метод хімічних ярликів дозволить відрізнити справжню ікру від незаконної. При покупці мітки будуть слугувати своєрідним сертифікатом якості на товар, без якого його не візьмуть в продаж.

Якщо все вдасться, то у всьому світі буде продаватися тільки вирощена на спеціальних фермах ікра. Браконьєри не зможуть реалізовувати незаконну продукцію, перестануть виловлювати осетра в дикій природі, і цінна порода риби не зникне з поверхні планети (за нинішніми розрахунками це може статися вже до 2012 року). Нагадаємо, що Каспійське море, звідки на весь світ поставляються близько 90% ікри, за останні 20 років втратило якраз 90% всієї своєї популяції осетрових.

Ще не існує технології, яка дозволила б відрізнити на місці контрабандну ікру від справжньої. Німці пропонують з цією метою ввести в раціон вирощуваних на фермах риб спеціальні речовини.

В якості початкового експерименту Вюрц і його колеги з університету Кіля (Christian-Albrechts-Universität zu Kiel) годували самиць стерляді (Acipenser ruthenus) трьома речовинами: альфа-токоферолом, каприловою і капріновою кислотами.

Через 10, 60 і 90 днів, біологи зробили невеликі розрізи в яєчниках риб і перевірили вміст "підкорму" в ікрі. Виявилося, що α-токоферол і каприлова кислота в ній не накопичуються, а от капрінова кислота була виявлена як у молодняку (годували з народження), так і у вже дорослих особин. Причому протягом всього експерименту її зміст постійно збільшувався.

Надалі були досліджені смакові властивості отриманого продукту, в результаті чого виявили, що кислота на них не впливає (її було дуже мало). Таким чином, робить висновок Вюрц у статті, що вийшла в журналі Aquaculture, ми розробили простий і дешевий метод, що дозволяє відрізнити справжній делікатес від браконьєрського.

Проте з ним згодні не всі фахівці, наприклад, доктор Конрад Дабровські (Konrad Dabrowski) з університету Огайо наполягає на тому, що необхідні додаткові дослідження впливу капрінової кислоти як на риб, так і на людину.

Відзначимо, що деякі дослідники намагаються створити спосіб визначення походження делікатесу по ДНК. Але такі методи тестування вимагають не тільки вкладення значних коштів, а й певного професіоналізму з боку працівників, які будуть перевіряти товар.

Вилов осетрових і торгівлю ікрою регулює Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що знаходяться під загрозою зникнення (CITES). Поки боротьба з підробками ведеться за допомогою випуску особливих упаковок для ікри. Але, як зазначають фахівці з CITES, далеко не всі країни здатні контролювати навіть цей простий процес.

X

Вхід

Завантажую...