Мандаринка – яскрава азійська качка

Мандаринка – яскрава азійська качка

Мандаринка (лат. Aix galericulata) – невелика качечка, яка мешкає виключно у Східній Азії. Зустріти її можна на території Росії, Китаю та Японії. Пара мандаринок, яку по-китайськи називають «юань-ян», вважається символом подружньої любові та вірності. Завдяки цьому їх часто зображують у творах мистецтва.

Яскравим півкілограмовим пташкам подобаються гірські річки зі звисаючими до самої води гілками дерев, на яких вони дуже люблять сидіти, на відміну від своїх крякаючих родичів. До слова, мандаринки і крякати особливо не вміють – тільки мелодійно насвистують і лише в період розмноження.

Вражає шлюбне вбрання самця мандаринки. Здається, воно поєднало в собі всі кольори веселки: зелене воло, мідно-червона потилиця, яскраво-пурпурові смужки на тімені, руде підборіддя і щоки, сіро-зелені боки, поцятковані білими і чорними смужками, оливково-бурі крила, блакитно-фіолетові груди і, нарешті, червоний дзьоб! Саме за дивовижне пір’я птахів і назвали мандаринками – на честь китайських чиновників мандаринів, одяг яких також відрізнявся яскравими фарбами.

Однак весільний одяг самців вирізняється не лише різноманітністю відтінків. Подовжене пір'я на голові та шиї візуально збільшують їх об'єм, а крайні махові на крилах неймовірно широкі і в складеному вигляді утворюють високі виступи.

Сіро-палеве забарвлення самки непримітне. Верх голови сіро-аспідний, а боки і шия сіруваті. У основи дзьоба біла пляма, очі обведені білими колами, які переходять у вузьку смужку, що тікає на потилицю. Передня частина тіла вкрита білувато-оливковими плямами, черевце пташки біле, а крила бурі. На голові невеличкий чубок, трохи менший за чубчик селезня.

Читайте далі після перегляду фотографій

Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка
Мандаринка – яскрава азійська качка

На місце гніздування мандаринки прилітають парами. Самка влаштовує гніздо в дуплі дерева на висоті до 10 метрів, і відкладає туди від 7 до 14 білих яєць. Висиджування триває близько 32 діб. Пташенята самостійно вистрибують з дупла, розправивши зачатки крил і розчепіривши лапи. Такі запобіжні заходи разом з малою вагою крихіток роблять приземлення абсолютно безболісним.

Разом з мамою вони вирушають до найближчої водойми, де вона ховає їх у густих заростях. Харчуються каченята мошками, жучками, дрібними молюсками та рачками. У раціон дорослих особин входять також жолуді, гречка, рис і насіння водних рослин.

На жаль, кількість цих гарних качечок стрімко зменшується. Вид занесений до Червоних Книг всіх країн, на території яких зустрічається. Однак восени, коли відкривається сезон полювання на качок, мандаринка скидає своє яскраве вбрання і мало чим відрізняється від інших качиних, через що мисливці досить часто примножують свої трофеї за її рахунок.

Крім людини, є у мандаринки і інші вороги. Приміром, єнотоподібні собаки часто розоряють гнізда качок, а холодна погода може призвести до переохолодження і загибелі маленьких каченят.

Найближчі родичі мандаринки мешкають в Північній Америці. Це каролінські качки або каролінки. Їх, як і мандаринок, часто тримають у садах і парках.

X

Вхід

Завантажую...